ΚΥΚΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ
• Φθινοπωρινός κύκλος
• Χειμερινός κύκλος
• Εαρινός κύκλος

ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
ΓΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΥΣ

Τα όρια της γλώσσας είναι τα όρια του ανθρώπινου μυαλού. Όσα ξέρω είναι αυτά για τα οποία έχω λέξεις. - Ludwig Wittgenstein

Καθηγήτρια: Αλεξάνδρα Χειμώνα
Max. 15 άτομα

Λίγα λόγια για το μάθημα:
Στο μάθημα αυτό, οι σπουδαστές συμπληρώνουν, λύνουν απορίες, διευκολύνονται σε ζητήματα λεξιλογίου, έκφρασης, ύφους, χωρίς να προσλαμβάνουν στείρα γνώση, αλλά μέσω παραδειγμάτων (όχι «ξερών» γραμματικών κανόνων). Ασκούνται σε ζητήματα υφολογικά, τους δίνονται όλα τα γλωσσικά εργαλεία, προκειμένου να τα αξιοποιήσουν για την καλλιέργεια του προσωπικού τους τρόπου γραφής. Ενδείκνυται για επίδοξους συγγραφείς αλλά απευθύνεται και σε όσους χρησιμοποιούν τη γλώσσα για επαγγελματικούς λόγους (διαφημιστές, κειμενογράφους).

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου:

  • Προφορικότητα κειμένου. Πώς ένα κείμενο αποκτά ζωντάνια και σε προ(σ)καλεί να το διαβάσεις. Πώς αναδεικνύεται η προσωπικότητά μου μέσα απ’ το κείμενο που γράφω.
  • Τρόποι έναρξης - λήξης των κειμένων.  Στίξη: Πώς αλλάζει το νόημα στο γραπτό.
  • Τεχνικές αναδόμησης κειμένου, για ν’ αντιμετωπίσουμε το συγγραφικό μπλοκάρισμα. Τρόποι ανάπτυξης παραγράφου, ασκήσεις brainstorming. Πώς αναπτύσσουμε το ίδιο θέμα με πάνω από 5 διαφορετικούς τρόπους! 
  • Μέσα πειθούς. Πώς μπορώ να πείσω ή να συνεπάρω τον αναγνώστη; Είναι ζήτημα τεχνικής! Τεχνικές γραφής επίσημων - ανεπίσημων κειμένων. Ασκήσεις εναλλαγής ύφους σύμφωνα με την επικοινωνιακή περίσταση, το είδος, το χαρακτήρα του ήρωα κ.λπ.
  • Τεχνικές επέκτασης ή συμπύκνωσης κειμένου, αφηγηματολογίας: αναδρομές, εγκιβωτισμοί, ανισοχρονίες, σχήματα λόγου κ.λπ. Όλα τα μυστικά ενός συγγραφέα! Μετατροπή μιας φράσης / διήγησης σε όλα τα λογοτεχνικά ρεύματα!
  • Καθημερινά λάθη στη χρήση της γλώσσας. Π.χ: τρεισήμισι ή τριάμισι, θα συμμετέχω ή θα συμμετάσχω, αντέγραψε ή αντίγραψε, θα εισάγω ή θα εισαγάγω, ο συμμετέχων ή ο συμμετάσχων, στήλη-στύλος, χρεία-χροιά και πολλά άλλα! Γενικά… πασπαρτού (!) γραμματικής, ορθογραφίας, συντακτικού, εμπλουτισμός λεξιλογίου, χρήση λατινικών ή αρχαίων φράσεων στην καθημερινότητά μας, λέξεις που αποτελούν δάνεια ή αντιδάνεια από άλλες γλώσσες.

 

~ Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή.

Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο  213 00 24291 ή στο 6940 655 331
Tabula Rasa
Πληροφορίες
Καθηγητές
Τμήματα
Πρόγραμμα Σπουδών
Σεμινάρια
Επιτυχίες σπουδαστών
Δελτία Τύπου
Επικοινωνία
Distance Learning
Photos & Videos

 

Tabula Rasa Blog

 

 
Copyright © 2010-2012. Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής «TABULA RASA»,
Τριών Ιεραρχών 18-20, Τ.Κ.11851, Θησείο, Αθήνα. Τηλέφωνα: 2130024291 - 6940655331

** Αναγνωρισμένο από το κράτος με αριθμό απόφασης ΓΠ/7626/24.04.2012
*** Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και η αναπαραγωγή περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο,
ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993.