Ένας καλός θεατρικός συγγραφέας αποφεύγει τις περιττές σκηνικές οδηγίες, αφήνοντας στους ηθοποιούς το περιθώριο να αυτοσχεδιάσουν.

«Τα Ψαραμυθάκια»

Το εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πηγή, κυκλοφορούν το πέμπτο πολυσυγγραφικό βιβλίο με τίτλο: "Τα ψαραμυθάκια!", από τους σπουδαστές: Νάσια Αλεξανδρίδη, Αλεξάνδρα Ανδριάδη, Παναγιώτης Αχείμαστος, Βασιλική Βεντούρη, Ραφαέλικα Γεωργαλή, Αργύρης Γιαμάλογλου, Ειρήνη Δεμέστιχα, Στρατονίκη Καλφοπούλου, Αρετή Καράμπα, Δημήτρης Κιάρρας, Άννα Κοντονίκα, Χριστίνα Κωνσταντουδάκη, Γεωργία Μαρίνου, Χαρούλα Μότσια, Λίλιαν Μπικέ, Ελένη Μπλιούμη, Σοφία Μποτσιβάλη-Μακρή, Θωμάς Νταρούτσος, Αθηνά Ντόκα, Αντιγόνη Παπαγιανάκη, Μάντυ Παπαλοπούλου, Μαρία Παπαμαργαρίτη, Αγγελική Ρήγα, Γεωργία Σακκά-Ντάουερ, Σαραφίδου Αγγελική, Κατερίνα Τσιρλή, Μαρούλα Τσουλκανά, Δέσποινα Φίλιου, Ιωάννα Φώκου, Σοφία Χριστοφή.

Το έργο αποτελείται από τριάντα παραμύθια που αφορούν σχετικά με την καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Αφορμή για να γραφτούν αυτά τα παραμύθια, ήταν η μόλυνση που προκλήθηκε από τη βύθιση του πλοίου Αγία Ζώνη στην Σαλαμίνα, τον Σεπτέμβριο του 2017. Εξαιτίας αυτού το γεγονότος, οι σπουδαστές του εργαστηρίου, δίνουν τον λόγο στα ψάρια, σε αυτούς τους αφανείς ήρωες. Μέσα από τις αφηγήσεις τους, μας εκθέτουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, από την ανεύθυνη συμπεριφορά των ανθρώπων.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Η ιστορία αυτού του βιβλίου ξεκίνησε όταν μια προξενήτρα ζαργάνα επισκέφτηκε τον Κόκο, τον κοκωβιό και τον ενημέρωσε ότι το μοναδικό θηλυκό ψαράκι του είδους του, η Βίνα, ζούσε κάπου στα νερά των Φιλιππίνων. Ο Κόκος, ο τελευταίος μιας μεγάλης ψαροδυναστείας κοκωβιών, ήταν ο μόνος που είχε γλυτώσει από τα δίχτυα των ψαράδων. Τα νέα της ζαργάνας έκαναν την καρδιά του να χτυπά δυνατά και αποφάσισε αμέσως να ψάξει να βρει τη μοναδική αγάπη της ζωής του. Η προξενήτρα, του είχε μιλήσει για μια πανέμορφη κοκωβίνα, που τα λέπια της ιρίδιζαν στο φως του ήλιου και τα πράσινα μάτια της είχαν κάψει καρδιές στον βυθό, ακόμα και του καρχαρία.
Το ταξίδι του για τις Φιλιππίνες κράτησε τριάντα μέρες. Ούτε είκοσι εννιά ούτε τριανταμία.  Κολύμπησε σε βαθιά και σε ρηχά νερά. Με φουρτούνα και με μπουνάτσα. Με φεγγάρι και με αφέγγαρο ουρανό. Σε όποιο πλάσμα συναντούσε, μιλούσε για τον έρωτά του για την Βίνα. Τους εξηγούσε πως οι δυο τους θα ήταν το τελευταίο ζευγάρι που είχε ξεφύγει από τα δίχτυα των ψαράδων. Όλοι, πρόθυμα τον βοήθησαν να βρει τον σωστό δρόμο. Κάθε μέρα, γνώριζε και από ένα ψαράκι και αυτό του έλεγε τις δικές του εμπειρίες με τους ανθρώπους. Ο Κόκος κατάλαβε ότι οι άνθρωποι δεν κυνηγούσαν μόνο τους κοκωβιούς.
Την τριακοστή ημέρα, έφτασε στα νερά των Φιλιππίνων. Κοίταξε αριστερά, κοίταξε δεξιά, και τότε… την είδε  πάνω σε ένα κοράλλι να κάνει ηλιοθεραπεία. Η ουρά της μικροκαμωμένη κουνιόταν στον ρυθμό των ρευμάτων. Η καρδιά του Κόκου σκίρτησε. Η Βίνα, τον είδε και του χαμογέλασε. Ήταν έρωτας από την πρώτη ψαροματιά.
«Βίνα» του έδωσε  ντροπαλά την ουρά της.
«Κόκος» της φίλησε το πτερύγιο με βαθιά υπόκλιση.
Ο Κόκος για να ευχαριστήσει όλους αυτούς που τον βοήθησαν να βρει το ταίρι του, έγραψε ένα βιβλίο, «Τα ψαραμυθάκια», με τις ιστορίες που του είχαν αφηγηθεί.
Και αν ρωτάτε για τον Κόκο και τη Βίνα, έζησαν μαζί μέχρι τα βαθιά γεράματα μια ζωή σαν ψαραμύθι.

Για άλλη μία χρονιά στο μάθημα της συγγραφής παραμυθιού, η καθηγήτρια Αντιγόνη Πόμμερ με τη στήριξη του διευθυντή του εργαστηρίου, Παναγιώτη Καποδίστρια, έκανε το όνειρο των σπουδαστών της πραγματικότητα. Η πρωτότυπη εικονογράφηση ανήκει σε παιδιά δημοτικών σχολείων, τα οποία σε συνεργασία με τη σχολή, παρακολούθησαν όλη τη χρονιά που πέρασε στο σχολείο τους ως εξωσχολική δραστηριότητα το μάθημα της δημιουργικής γραφής.

Τα παιδιά: Πάνος Κραμποβίτης, Φωτεινή Ταχταρά, Ελευθερία Τσιλιβίγκου, Αναστασία Καλαποθάκη, Καλλιόπη Κατσικαδάκου, Σταύρος Κατσικουδάκος, Ελεονώρα Μακάτη, Άννα Μπόκα, Παρασκευή Ταχταρά, Δήμητρα Τσουτσουλοπούλου, Χρήστος Νταρούτσος, Μυρτώ Νταρούτσου, Λήδα Μαρία Κομνηνού, Θάλεια Πρέντζα, Γιώργος Πανταζόπουλος, Σωτηρία Ντζούφα, Στέφανος Ντάουερ, Φιλοθέη Μπόκα, Ιάσονας Ήμελλος, Χρήστος Ελευσινιώτης, Δώρα Παπαθανασίου, Έλια Ντιώνια, Φρόσω Ραπτοπούλου, Σωτηρία Σάκκα, Στέργιος Μακάτης, Ανδρέας Ιερωνυμάκης, Μαρία Χατζή, Χρήστος Κουτσουμάρης, Βασίλης Μαστροσταμάτης, Μαρίνα Κωστοπούλου, Πάνου Λυδία, Δανάη Κάσση, εικονογράφησαν με τη φαντασία τους, τους πραγματικούς ήρωες των παραμυθιών.

Το επιτελείο των καθηγητών και των σπουδαστών του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, συγχαίρει τους: Νάσια Αλεξανδρίδη, Αλεξάνδρα Ανδριάδη, Παναγιώτης Αχείμαστος, Βασιλική Βεντούρη, Ραφαέλικα Γεωργαλή, Αργύρης Γιαμάλογλου, Ειρήνη Δεμέστιχα, Στρατονίκη Καλφοπούλου, Αρετή Καράμπα, Δημήτρης Κιάρρας, Άννα Κοντονίκα, Χριστίνα Κωνσταντουδάκη, Γεωργία Μαρίνου, Χαρούλα Μότσια, Λίλιαν Μπικέ, Ελένη Μπλιούμη, Σοφία Μποτσιβάλη-Μακρή, Θωμάς Νταρούτσος, Αθηνά Ντόκα, Αντιγόνη Παπαγιανάκη, Μάντυ Παπαλοπούλου, Μαρία Παπαμαργαρίτη, Αγγελική Ρήγα, Γεωργία Σακκά-Ντάουερ, Σαραφίδου Αγγελική, Κατερίνα Τσιρλή, Μαρούλα Τσουλκανά, Δέσποινα Φίλιου, Ιωάννα Φώκου, Σοφία Χριστοφή και εύχεται τα παραμύθια τους να είναι καλοτάξιδα.
Ευχαριστούμε τον κο Άρη Λυχναρά για τη μαγνητοσκόπηση.

 

Tabula Rasa
Πληροφορίες
Καθηγητές
Τμήματα
Πρόγραμμα Σπουδών
Σεμινάρια
Επιτυχίες σπουδαστών
Δελτία Τύπου
Επικοινωνία
Distance Learning
Photos & Videos

 

Tabula Rasa Blog

 

 

 

Copyright © 2010-2012. Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής «TABULA RASA»,
Τριών Ιεραρχών 18-20, Τ.Κ.11851, Θησείο, Αθήνα. Τηλέφωνα: 2130024291 - 6940655331

** Αναγνωρισμένο από το κράτος με αριθμό απόφασης ΓΠ/7626/24.04.2012
*** Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και η αναπαραγωγή περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο,
ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993.