Έναρξη μαθημάτων: Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025 και κάθε Παρασκευή 18:00- 20:00

Διάρκεια σεμιναρίου: Ιανουάριος – Ιούνιος 2025

Όλα τα σεμινάρια της σχολής, πραγματοποιούνται διά ζώσης και εξ αποστάσεως, με σύγχρονη ή ασύγχρονη διδασκαλία, μέσω ενός απλού υπολογιστή.

Λίγα λόγια για το μάθημα:

Ελληνική μυθολογία: Η ελληνική μυθολογία δεν χρειάζεται συστάσεις. Ενδιαφέρουσα πλούσια, ορμητική, διευρύνει τα όρια της φαντασίας μας και ερεθίζει τη δημιουργικότητά μας. Στο μάθημα αυτό, οι σπουδαστές ασχολούνται με όσα δεν πρόλαβαν ποτέ ν’ ακουστούν στις σχολικές αίθουσες (πρωτόγνωρα ονόματα ηρώων και πλασμάτων της φαντασίας, «ξεχασμένους» μύθους κ.α), ενώ ταυτόχρονα καλούνται να αξιοποιήσουν το μυθολογικό μας υλικό, προκειμένου να γράψουν δικές τους διηγήσεις και σκαλέτες παρουσίασης κινηματογραφικών ταινιών. Μαθαίνουν τεχνικές επέκτασης και συμπύκνωσης, ανακατεύουν ήρωες της μυθολογίας τοποθετώντας τους σε πρωτότυπα περικείμενα. Η επόμενη ταινία της Οδύσσειας, του παιδικού Ηρακλής αλλά και η επόμενη των sequel Percy Jackson θα μπορούσε να είναι δική σας!

Παγκόσμια μυθολογία: Ταινίες εμπνευσμένες από την παγκόσμια μυθολογία κατακλύζουν τις κινηματογραφικές αίθουσες με sequel ολοένα και περισσότερο (Ο λαβύρινθος του Πάνα, Percy Jackson, Thor, The avengers κ.α). Στο μάθημα αυτό, οι σπουδαστές θ’ αντλήσουν στοιχεία της κουλτούρας, της λαϊκής παράδοσης, της μυθολογίας ανθρώπων απ’ τα πέρατα της γης, μέσα από παραμύθια, μύθους, θρύλους τους. Θ’ ανακαλύψουμε πόσα στοιχεία έχουν δανειστεί εμπορικοί συγγραφείς φαντασίας, όπως ο Τόλκιν (Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών), η Ρόουλινγκ (Χάρι Πότερ), ακόμα κι ο Βάγκνερ στην όπερα (Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν). Παράλληλα, θα χρησιμοποιήσουμε μοτίβα και στοιχεία για τις δικές μας αφηγήσεις! Ποιος ξέρει; Ίσως η επόμενη χολιγουντιανή ταινία μυθολογίας να φέρει… ελληνική υπογραφή!

Γνωρίστε την καθηγήτρια μέσα από προηγούμενα μαθήματα

Για να δείτε το πλήρες πρόγραμμα των δημιουργικών σεμιναρίων, πατήστε εδώ

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου:

Ελληνική μυθολογία

  • Φτιάξτε το δικό σας μύθο! Δίνονται σκόρπιες λέξεις από ένα κομμάτι της μυθολογίας ή τμήματα από διαφορετικούς μύθους. Οι μαθητές καλούνται να φτιάξουν μ’ αυτές το δικό τους μύθο, ενώνοντάς τα με δημιουργικούς τρόπους!
  • Η πολεμική μυθολογία. Η αμερικανική βιομηχανία του θεάματος έχει αξιοποιήσει μύθους της αρχαίας Ελλάδας (Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief (2010), Percy Jackson: Sea of Monsters (2013) , Οδύσσεια, κ.ά) αλλά και ξένων χωρών (Τhe avengers, Thor κ.ά) προβάλλοντας sequel γνωστών ταινιών. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να ανατρέξουμε στην Τιτανομαχία, τη Γιγαντομαχία, τον Τρωικό πόλεμο και να θυμηθούμε περιστατικά, τα οποία ίσως δεν είχαμε ξανακούσει ποτέ!
  • Διάσημα μυθολογικά ζευγάρια. Η ερωτική πλευρά της μυθολογίας μας χρειάζεται τη δική σας επεξεργασία. Μπορούμε να βάλουμε σε μια σειρά τα ερωτικά των ηρώων της; Αν γράφαμε μια ταινία για τον Ηρακλή βασισμένη όχι στους άθλους αλλά στις 3 συζύγους του; Έχουμε ακουστά για την ποικίλη ερωτική δραστηριότητα του Δία, αλλά τι ξέρουμε για άλλα ζευγάρια, όπως Δάφνις-Χλόη, Χαιρέας-Καλλιρρόη κ.λπ; Αν διαφορετικά ζευγάρια συναντιούνταν στην ταινία σας; Αν στη σκηνή που θα γράψετε εισβάλλουν ήρωες συμμαθητών σας, πώς θα προσαρμόσετε τις διηγήσεις σας;
  • Αποσυμβολισμός των μύθων Οδυσσέα, Ηρακλή, Ιάσωνα, Θησέα κ.ά. Ο γνωστός ψυχολόγος Καρλ Γιουνγκ ασχολήθηκε με την ψυχολογική ερμηνεία των μύθων. Μπορούμε κι εμείς να δώσουμε μια τέτοια διάσταση και να διασκευάσουμε τους παραπάνω μύθους;
  • Διασκευή του ίδιου μύθου σε διαφορετικά λογοτεχνικά είδη (παιδική διήγηση, αστυνομικό, ερωτικό , θρίλερ, ταξιδιωτικό κ.ά). Πώς το ίδιο υλικό μπορεί να απευθυνθεί σε διαφορετικό ακροατήριο, με διαφορετικούς στόχους, πώς προσεγγίζουμε διαφορετικού τύπου θεατές.
  • Έργα πριν και μετά τον Τρωικό πόλεμο, την Οδύσσεια, τον Οιδίποδα (Κύπρια έπη, Αιθιοπίδα, Τηλεγόνεια, Νόστοι). Τι ξέρουμε για τους γονείς των διάσημων ηρώων της μυθολογίας μας; Μήπως κάποιο περιστατικό του παρελθόντος τους επηρέασε το μέλλον των παιδιών τους; Τι έγιναν οι ήρωες μας στη συνέχεια; Πώς διασκεύασαν τους ίδιους μύθους ο Όμηρος και οι τραγικοί ποιητές; Πώς μπορούμε να τους επεξεργαστούμε εμείς; Υπολογίζεται πως έχει βρεθεί μόλις το 1% της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας, οπότε… ας καλύψουμε τη διαφορά!
  • Επιστημονική φαντασία. Μύθοι σχετικοί με τέρατα, με ταξίδια στη Σελήνη και σε διαφορετικούς κόσμους, μέχρι την κατασκευή περίεργων εφευρέσεων και… ρομπότ!
  • Ελληνική μυθολογία και ξένοι δημιουργοί. Ερχόμαστε σε επαφή με έργα διάσημων καλλιτεχνών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν απ’ τη μυθολογία μας. Κοιτώντας ζωγραφικούς πίνακες σχετικούς με τη μυθολογία (π.χ του Πικάσο), διαβάζοντας αποσπάσματα από την «Οδύσσεια» του James Joyce, οι μαθητές δίνουν δικές τους εκδοχές!
  • Οι τιμωρημένοι της μυθολογίας μας (παιδιά της Νιόβης, θυέστεια δείπνα, μαρτύρια Ταντάλου και Σίσυφου κ.λπ)
  • Παραγκωνισμένα πρόσωπα της μυθολογίας μας: Τελχίνες, Αντέρως, Πρίαπος και πληθώρα άλλων πλασμάτων.

Παγκόσμια μυθολογία

  • Κινέζικη μυθολογία.
  • Ινδική μυθολογία: Η πρώτη ανάπτυξη της αστρολογίας, τα ζώδια.
  • Σκανδιναβική μυθολογία.
  • Μυθολογία Κελτών.
  • Μύθοι, θρύλοι, παραδόσεις της Ευρώπης (Ρωμαίοι, Ετρούσκοι, Φιλανδοί, Σλάβοι, Ρώσοι).
  • Μυθολογία Αφρικής
  • Μυθολογία Ινδιάνων (μύθοι, θρύλοι, παραδόσεις, φυλές, πολιτιστικά χαρακτηριστικά).
  • Συγκριτική μυθολογία. Κοινά σημεία και διαφορές των μυθολογιών. Ποιοι ήρωες τους θα μπορούσαν να συνυπάρχουν σε δικούς μας μύθους;
  • Εντοπίζουμε, αναλύουμε και διασκευάζουμε τους μύθους που αξιοποίησαν οι Τόλκιν, Ρόουλινγκ, η κινηματογραφική βιομηχανία. Αν προσθέταμε ή αντικαθιστούσαμε με άλλους μύθους, πώς θα διαμορφωνόταν το έργο τους;
  • Παρουσίαση των ιδιαίτερων έργων των μαθητών, εμπνευσμένων από όσα μάθαμε κ.λπ) (Σκαλέτα σεναρίου ταινίας, περίληψη βιβλίου, σχεδιασμός animation).