ΚΥΚΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ
• Φθινοπωρινός κύκλος
• Χειμερινός κύκλος
• Εαρινός κύκλος

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ

«Η ποίηση είναι μια ακριβής επιστήμη, όπως η γεωμετρία»
Gustave Flaubert
Πολλοί υποστηρίζουν πως η ποίηση είναι κάτι αφηρημένο, άπιαστο, μια ιδέα, ένα όνειρο. Όμως, το ταλέντο μας, η έμπνευσή μας κινδυνεύει να μείνει αναξιοποίητη αν δεν τη διοχετεύσουμε στο κατάλληλο κανάλι, αν δεν τη συστηματοποιήσουμε, αν δεν ξέρουμε τρόπους να τη διαχειριστούμε. Στόχος του σεμιναρίου μας είναι, μέσω της επαφής με παγκόσμια ποιητικά έργα, ν’ αναπτύξουμε τη δική μας ποιητική σκέψη και μέθοδο. Ζητούμενο είναι ν’ αποκωδικοποιήσουμε τα μυστικά της, να μάθουμε ποια είναι τα βασικά δομικά της υλικά, να προσαρμόσουμε τεχνικές μεγάλων ποιητών στο δικό μας ύφος, να την καταλαβαίνουμε πια ουσιαστικά και -γιατί όχι;- να δημιουργήσουμε τη δική μας, ώριμη ποιητική συλλογή.

Καθηγήτρια: Αλεξάνδρα Χειμώνα
Max. 12 άτομα

Λίγα λόγια για το μάθημα:
Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα μάθουμε τεχνικές και κανόνες που έχουν τα περισσότερα ποιήματα. Θα μάθουμε ποια είναι η καταλληλότερη θέση για κάθε λέξη στο στίχο  ή σ’ όλο το ποίημα. Χάρη σε ποιες ποιητικές τεχνικές τους έγιναν γνωστοί οι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι ποιητές. Ποιο ποιητικό είδος ταιριάζει καλύτερα στο προσωπικό μας συγγραφικό στυλ. Θα ασχοληθούμε με τις βασικές λογοτεχνικές και ποιητικές έννοιες (ορολογία) και με τα είδη της ποίησης (σονέτο, χαϊκού, μπαλάντα κ.λπ). Θα μιλήσουμε για τη γλώσσα, τη στίξη, το λεξιλόγιο, το μέτρο, το στίχο, τις στροφές, τα είδη ομοιοκαταληξίας. Θα εξασκηθούμε στη μετάφραση, τη διασκευή και τη συρραφή ποιημάτων. Θα μιλήσουμε για την ποίηση ανά τους αιώνες, την ιστορία της ποίησης, τα διαφορετικά λογοτεχνικά ρεύματα και θα αναλύσουμε ποιητικά έργα ανά θεματική κατηγορία.  Τέλος θα βρούμε ποιητικά μοτίβα σε έργα ποιητών παγκοσμίου βεληνεκούς. Το σεμινάριο περιλαμβάνει τόσο θεωρητική κατάρτιση όσο και πρακτική εξάσκηση, προκειμένου να επιτευχθεί αφομοίωση των γνώσεων που προσφέρονται, να δουν  οι σπουδαστές αμεσότερα τη  βελτίωση στον τρόπο γραφής τους και να δοκιμαστούν σε ποιητικά είδη τα οποία προηγουμένως τους ήταν άγνωστα ή δεν περίμεναν να τους ταιριάζουν. Κατόπιν συνεννόησης με τους σπουδαστές και τη διεύθυνση της σχολής, με το πέρας του σεμιναρίου υπάρχει η δυνατότητα να παρουσιαστούν ενώπιον του κοινού ορισμένα ποιήματα που δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων μας.

 

~ Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή.

Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο  213 00 24291 ή στο 6940 655 331

Tabula Rasa
Πληροφορίες
Καθηγητές
Τμήματα
Πρόγραμμα Σπουδών
Σεμινάρια
Κάρτα Μέλους
Δελτία Τύπου
Επικοινωνία
Distance Learning
Photos & Videos

 

Tabula Rasa Blog

 

 
Copyright © 2010-2012. Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής «TABULA RASA»,
Τριών Ιεραρχών 18-20, Τ.Κ.11851, Θησείο, Αθήνα. Τηλέφωνα: 2130024291 - 6940655331

** Αναγνωρισμένο από το κράτος με αριθμό απόφασης ΓΠ/7626/24.04.2012
*** Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και η αναπαραγωγή περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο,
ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993.