ΚΥΚΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ
• Φθινοπωρινός κύκλος
• Χειμερινός κύκλος
• Εαρινός κύκλος

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ INTERNET

Από παιδιά ασχολούμαστε με τη γλώσσα. Στο σχολείο, στα φροντιστήρια, στο σπίτι. Κάποιοι είμαστε καλοί, κάποιοι καλύτεροι, όμως συχνά συνειδητοποιούμε πως κάτι λείπει απ’ τα γραπτά μας. Κάτι χρειάζεται για να τα «ξεκλειδώσει». Θα έρθουμε σε επαφή με τρόπους χειρισμού της γλώσσας, ανάλογα με την περίσταση και το είδος που καλούμαστε να υπηρετήσουμε. Θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα υλικά που απλόχερα μας προσφέρει και να τα τοποθετούμε την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση. Τέλος, θα μάθουμε πώς να εκφράζουμε εναργέστερα τις προσωπικές μας σκέψεις - απόψεις.

Καθηγήτρια: Αλεξάνδρα Χειμώνα
Max. 12 άτομα

Λίγα λόγια για το μάθημα:
Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα γνωρίσουμε τις ιδιαιτερότητες που έχει η χρήση της γλώσσας στο διαδίκτυο. Θα καταλάβουμε στην πράξη πώς γράφουμε σωστά ένα κείμενο για blog και πώς «δίνουμε» μια είδηση, βασιζόμενοι στη δύναμη των λέξεων. Θα εξασκηθούμε και θα διορθώσουμε λάθη που κάνουμε στην καθημερινότητα μας αλλά θα μάθουμε και την ορθή χρήση των σημείων στίξης, για τα οποία πολλοί δεν γνωρίζουν τη σημασία τους.

Αναλυτικότερα:

Τρόποι ανάπτυξης παραγράφου: Έχεις «κολλήσει» και δεν ξέρεις πώς να μεταφέρεις στο χαρτί, όσα χρειάζεται για ένα θέμα; Μάθε 8 διαφορετικούς τρόπους χειρισμού κάθε θέματος, ώστε να επιλέγεις ποιον θα χρησιμοποιείς -ανάλογα με τα ζητούμενα- και να μην μοιάζουν όλα τα άρθρα-θέματά σου!!

Τα «αστέρια» μιας είδησης: Τι τραβάει την προσοχή του κόσμου σε μια είδηση - διαφήμιση - πληροφορία; Η εγγύτητα; Η εκρηκτικότητα; Η σπανιότητα ή… πολλά ακόμα;
Πώς τα ιεραρχούμε σε ένα κείμενο; Πώς αρχίζουμε/κλείνουμε ό,τι έχουμε γράψει και με ποιο τρόπο επηρεάζει ακόμα και η σειρά των λέξεων;

Καθημερινά λάθη γραμματικής, συντακτικού, ορθογραφίας (τα οποία δεν «πιάνει» ο υπολογιστής!): Η γλώσσα μας έχει υποστεί πολλές αλλαγές, λόγω των μεταβάσεων από την αρχαία στην καθαρεύουσα κι από εκεί στη δημοτική. Τι κρατάμε απ’ τους κανόνες του παρελθόντος και τι όχι; «Συμμετέχω», «συμμετάσχω» ή και τα δύο ανάλογα με την περίσταση; «Προσάγω» ή «προσαγάγω»; Ακόμα και για την παροχή των υπηρεσιών μας  θα ζητήσουμε «τριάμισι» ή «τρεισήμισι» χιλιάδες; Αυτά και πολλά ακόμα θα μας απασχολήσουν σ’ αυτήν την ενότητα.

Χρήση εγκλίσεων και χρόνων σε επίσημο / ανεπίσημο κείμενο: Τι προσφέρει κάθε έγκλιση και χρόνος στο κείμενό μας; Πώς επιλέγουμε το πλέον κατάλληλο; Πώς γράφουμε ένα επίσημο και πώς ένα ανεπίσημο κείμενο; Επιλογή σοβαρότητας ή προφορικότητας, ανάλογα με την επικοινωνιακή περίσταση.

Περίληψη, τίτλοι, πλαγιότιτλοι, διαρθρωτικές λέξεις, συνοχή κειμένου: Ένας οδηγός τρόπου γραφής! Από πόσες λέξεις πρέπει να αποτελείται ένας τίτλος, πώς αποφασίζεται η δομή μιας παραγράφου ή ενός  κειμένου, πώς συνοψίζω όσα έχω να πω χωρίς να επαναλαμβάνομαι και καθιστώντας το κείμενό μου ενδιαφέρον και λειτουργικό.

Τα σημεία στίξης στο πλευρό του ανθρώπου! Μαθαίνουμε να αξιοποιούμε κάθε σημείο στίξης, ώστε να μας προσφέρει διαφορετικό αποτέλεσμα και να τραβάει την προσοχή! 

Τεχνικές επέκτασης-συμπύκνωσης κειμένου: Με τη χρήση ποιων τεχνικών μπορούμε να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των πελατών μας για επέκταση ή σύμπτυξη του κειμένου μας;

Διαφορετικά επικοινωνιακά είδη: Πώς χειριζόμαστε το λόγο στην περίπτωση που μας ζητηθεί να γράψουμε μια ανακοίνωσηένα άρθρο, ένα διαφημιστικό, ένα μυθιστόρημα κάθε είδους; κ.λπ

Μέσα πειθούς και είδη συλλογισμών: Ποιοι τρόποι υπάρχουν να πείσουμε τον πελάτη μας; Να χρησιμοποιήσουμε λογική και τεκμήρια; Να κάνουμε επίκληση στο συναίσθημά του ή μήπως στο δικό μας ή στο δικό του χαρακτήρα/ ήθος/επαγγελματικό προφίλ; Όλες οι τεχνικές εξηγούνται κι εφαρμόζονται σε δικά σας κείμενα, προκειμένου να ξεκλειδώσετε τα κρυμμένα μηνύματα ενός γραπτού κειμένου!

Τομείς ανθρώπινων δραστηριοτήτων: Συχνά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καλούμαστε να γράψουμε κείμενα για εταιρείες που προωθούν διαφορετικά προϊόντα. Πώς μπορούμε όμως να παράγουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα ανταποκρινόμενοι στους γρήγορους ρυθμούς της εποχής; Σε αυτό το μάθημα παρέχουμε τον τρόπο χειρισμού κάθε θέματος, ενώ παράλληλα προσφέρουμε «έτοιμο» λεξιλόγιο και προτάσεις προώθησης κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας: Τεχνολογία, πληροφορική, εκπαίδευση, εργασία, μόδα, υπηρεσίες υγείας - αθλητισμού κλπ

Φυσικά, ασχολούμαστε και με τις κατηγορίες του καταναλωτικού κοινού, τις ανάγκες κάθε ομάδας, τα διαφορετικά τους ενδιαφέροντα, και βρίσκουμε ποικίλους τρόπους «πλασαρίσματος» ακόμα και του ίδιου προϊόντος!

 

~ Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή.

Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο  213 00 24291 ή στο 6940 655 331

Tabula Rasa
Πληροφορίες
Καθηγητές
Τμήματα
Πρόγραμμα Σπουδών
Σεμινάρια
Επιτυχίες σπουδαστών
Δελτία Τύπου
Επικοινωνία
Distance Learning
Photos & Videos

 

Tabula Rasa Blog

 

 
Copyright © 2010-2012. Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής «TABULA RASA»,
Τριών Ιεραρχών 18-20, Τ.Κ.11851, Θησείο, Αθήνα. Τηλέφωνα: 2130024291 - 6940655331

** Αναγνωρισμένο από το κράτος με αριθμό απόφασης ΓΠ/7626/24.04.2012
*** Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και η αναπαραγωγή περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο,
ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993.